Gustavsbergs Blåsorkester - en av de äldsta i Sverige

1865 Mässingssextett


Den 6 november 1865 bildades skarpskyttarnas mässingssextett i Gustavsberg. Musikdirektör Aron Eriksson vid Kungliga Livgardet till häst blev dess förste ledare. Orkestern understöddes av fabrikens dåvarande ägare Samuel Godenius och hans måg Wilhelm Odelberg. Näste ledare var Bernhard Ekberg. Förutom att han skolats på Musikaliska akademin var han också fabrikens skickligaste porslinsmålare. Hans två söner Arvid och Josef tog därefter vid. Arvid tog hand om musikkåren och Josef teaterverksamheten.

 

1889 Templet 137 Sirius av NTO


Foto: Okänd/Värmdö kommun (CC BY 4.0)

Musikfanjunkare Hjalmar Wallius anländer till Gustavsberg som ledare och sextetten slås samman med Templet Sirius. På 1890-talet hade Gustavsberg inte mindre än två orkestrar. Templet 202 Oscar (1889-1900) hade en egen sextett vilken upplöstes med Templets nedläggning. Sedan var det alltså Templet Sirius som skapade sin egen musikkår 1889. Ledare var August Öberg och Manfred Örtengren. 1910 tog Anton Kock över ledarskapet.

 

1920 205:ans Musikkår


1919 bildades fackföreningen i Gustavsberg vid fabriken. Redan året därpå ombildades orkestern till en fristående orkester och instrumenten inlöstes av den nybildade föreningen. Musikkårens ledare var Emanuel Svensson och senare tog Oscar Ullberg över som ledare.

 

1934


Nu kom det åter en musikdirektör från Kungliga Livgardet till häst som hette Herman Nordström. Man ökade på såväl instrument och medlemmar och det var nu som orkestern fick sitt nuvarande namn, Gustavsbergs Blåsorkester. I början på 40-talet leddes orkestern av E. Enfors musikfanjunkare vid A9 som enligt uppgift komponerade uniformen, blå kavaj med vita axelklaffar, grå byxor med revärer och skärmmössa med vit kulle. Han var en basunist med “järnläppar”. Näste musikfanjunkare hette Bruno Thulin. 1947 kom den elegante musikdirektören vid Flottan, Gustav Svensson. Under hans ledning gjordes det blant annat en vinyl EP-skiva på skivmärket Cupol med numret CEP 412.

 

1950 Hemvärnsorkester

 

Fabriken expanderade och såg till att att många av de nya anställda också var goda musiker. Orkesterns kärna av infödda medlemmar fick ett gott tillskott under 1940- och 1950-talet. Nu kom Harald Holm, Sven Wahrenberg, Nisse Eriksson, Bruno Gaul, Alf Nordin, bröderna Norling för att nämna några. Eftersom uniformerna började bli något slitna så fick orkestern fram på 50-talet ståta i hemvärnets uniformer och kallades då Gustavsbergs Hemvärnsorkester. Gustavsbergs Blåsorkester har alltid skänkt fest, glans och pompa åt lokala aktiviteter runt Farstaviken. Gökottan på kvarnberget, 1:a majtåget, kyrkokonserter med mera. Orkestern har på så sätt blivit en viktig bärare av brukstraditionerna i Gustavsberg. Orkestern har under årens lopp också haft konserter i skärgården och i närliggande kommuner runt Stockholm. Hedersamma och stimulerande uppdrag som vi hoppas kan bidra till att öka det musikaliska intresset.

 

1965 Orkestern 100 år


 

1969


Efter det att Gustav Svensson avgått 1967 tog före detta regementsmusikern vid Svea Livgarde, Sven Wahrenberg, över ledarskapet med energi och tro på framtiden. Han tog över i en tid då “Blåset” kommit på undantag, inte minst i musikskolan som hitills varit en god tillgång för återväxten, men nu lade tonvikten på piano- och gitarrundervisning. Blåsorkestern fick leva på sina gamla trogna kämpar och undrade kring framtiden.

 

Omkring 1975

Kring mitten av sjuttiotalet kom en ny musiklärare, Andras Tartsay, till musikskolan och det ljusnade så sakta för Blåsorkestern. Andras undervisade i trumpet, horn, trombon och tuba och återväxten var säkrad på sikt. Dessutom blev det fart på hela musiklivet i Gustavsberg.

 

1982

Per-Olof Ukkonen tog sen över ledningen. Hans kunnighet och entusiasm fick den anrika orkestern att blomma upp på nytt. 1987 fick Per-Olof andra arbetsuppgifter och Andras Tartsay blev åter den självklare ledaren.

 

Nutid

Efter ett antal år återkom Per-Olof Ukkonen och leder nu Gustavsbergs Blåsorkester in i 2000-talet. Den 6 november 2015 kunde orkestern fira att det var 150 år sedan orkestern startades.